Een model vliegtuigje is een klein onbemand vliegtuigje dat vaak op schaal gemaakt is. Ooit is het bedacht voor kinderen, maar tegenwoordig is het vooral een leuke hobby voor volwassenen. Bij model vliegtuigjes gaat het niet alleen om het vliegen met de vliegtuigjes, maar ook om het verzamelen van de diverse modellen en soms ook om het bouwen ervan.

Het materiaal van een model vliegtuigje moet zo licht mogelijk zijn. Veel vliegtuigjes zijn gemaakt van balsahout of dun berken triplex.

Ook worden ze tegenwoordig van EPP of EPO (soorten piepschuim) gemaakt. Dit piepschuim is niet alleen licht, maar ook goedkoop, sterk en makkelijk te repareren. Indoor vliegtuigjes worden van Depron gemaakt, een soort wit hardschuim wat heel licht van gewicht is.

Je hebt diverse modellen vliegtuigjes:

  • Vrije vlucht modellen
    Dit zijn model vliegtuigjes zonder besturing. De piloot kan na het opstijgen geen invloed meer uitoefenen op het vliegtuigje.
  • Lijnbestuurde modellen
    Bij deze model vliegtuigjes bestuurt de piloot het vliegtuigje met een handvat. De vliegtuigjes zitten vast aan een dunne stalen lijn en vliegen rondom de piloot, die meedraait.
  • Radiobestuurde modellen
    Deze radiografische vliegtuigjes zijn uitgerust met een ontvanger. De piloot stuurt vanaf de grond met een zendertje.

Over de hele wereld zijn er clubs voor het model vliegen en er worden ook wedstrijden gehouden; lokaal, maar ook (inter)nationaal. Zo moeten er bijvoorbeeld voorgeschreven figuren gevlogen worden, zo hard mogelijk gevlogen worden of thermiekzweven gedaan worden.

Rond 1930 werd model vliegen populair in Nederland. Eind jaren dertig van de vorige eeuw kwamen de eerste model vliegtuigjes met een verbrandingsmotor. Omdat deze motoren nogal duur waren, waren er niet heel veel van. Ook begonnen in deze periode de eerste wedstrijden met model vliegtuigjes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de Duitse bezetters zich met het model vliegen bemoeien. Veel mensen verloren daarom hun interesse in model vliegtuigjes.

Pas na de bevrijding nam het model vliegen echt een vlucht: de straalmotoren werden beter. Naast de vrije vlucht modellen kwamen er nu ook lijnbestuurde modellen.

Vanaf 1960 tot nu werden de technieken en elektronica steeds beter, waardoor de model vliegtuigjes steeds meer verfijnd werden tot hoe we ze nu kennen.