RC staat voor radio control, oftewel radio grafisch bestuurd. Een rc model vliegtuig heeft beweegbare roeren in de vleugels en staart. Hiermee wordt het model vliegtuigje bestuurd. Voor beginners zitten er bestuurbare roeren in het richtingroer (in het neuswiel), in het hoogteroer en in de gasregeling van de motor.

De kosten van een rc model vliegtuig hangen helemaal af van de wensen die je hebt. Je hebt modellen van rond de 100 euro, maar het kan oplopen richting de 500 euro.

Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een rc model vliegtuig?

  • Neem een model vliegtuigje met minstens 4 kanalen, die eventueel is uit te breiden.
  • Zorg dat je stuurknuppels van goede kwaliteit zijn. De stuurknuppels moeten soepel kunnen bewegen en er mag geen speling in zitten als de knuppels in de neutraal stand staan.
  • De accu’s zijn ook heel belangrijk. Ze moeten gepuntlast zijn. Puntlassen is een manier van lassen, waarbij er door middel van een grote elektrische stroom door de kleine accu te laten lopen een puntvormige las ontstaat. Deze manier van lassen wordt vaak gebruikt bij het lassen van dunne metalen. Zorg dat de accu goed vastgelast wordt; een loszittende accu kan veel problemen gaan geven.
  • Zorg dat de zender van je rc model vliegtuigje is goedgekeurd. Dit is te zien aan de sticker of opdruk op de zender. Je hoeft geen zendvergunning meer te hebben, dus daar zitten geen extra kosten meer aan verbonden.
  • Let ook goed op de frequenties. Teveel vliegtuigjes op dezelfde frequentie geeft veel storingsgevoeligheid en kan dus niet. Bovendien zit je je medevliegers daarmee ook in de weg. Laat je goed informeren bij de aanschaf over welke frequentie het beste is en of deze ook op jouw set zit.